Az óriási őzlábgomba: az erdők gasztronómiai gyöngyszeme - itt van, hogyan varázsolhatod belőle a legízletesebb ételt!

Ha sikerül beszerezni egy szép, nagy őzlábgombát, akkor nem is érdemes sokat töprengeni azon, hogyan használjuk fel.
Végre megérkeztek az esők, ami azt jelenti, hogy a gombászok számára megkezdődött a várva várt időszak: minden szabad percüket az erdők mélyén töltik, a kalapos barátok után nyomozva. A hatalmas őzlábgomba keresése viszont nem igényel komoly fáradságot, hiszen messziről kiszúrható; nincs olyan sűrű avar, ami eltakarhatná ezt a monumentális termőtestet.
A nagy őzlábgomba beszerzése lehet egy izgalmas kaland, hiszen a piacon, vagy akár az ismerőseinktől is rátalálhatunk. Én személy szerint csak azok jóindulatát fogadom el, akikben teljes mértékben megbízom, hiszen a gombák világa nem éppen veszélytelen. A gombászás komoly tudást igényel, és a helytelen azonosítás súlyos következményekkel járhat.
Az őzlábgombák számos különböző fajt képviselnek, és sajnos nem mindegyikük ehető. Azonban könnyedén összekeverhetjük őket, főleg ha már levágták a tönkjüket, hogy megkönnyítsék a szállítást. A kalapok halmozása sokkal egyszerűbb, mint a tönkökkel rendelkező gombáké. Ha pedig az őzlábgombák egyszer elkezdenek nőni, akkor aztán gyorsan és látványosan fejlődnek, mintha csak versenyre kelnének a felnövekvő növényekkel.
A nagy őzlábgombát egyébként könnyű megismerni: a tönkjét kell nézni. Ha kígyó mintás, akkor nyert ügyünk van, ha sima, akkor inkább hagyjuk ott! Gyűjteni tönkkel együtt kell, a szakellenőr ugyanis szintén az alapján tudja százszázalékos bizonyossággal beazonosítani. Föld felett elvágjuk, a földes részt nem visszük haza.
A tönkkel a későbbiekben nem lesz dolgunk, hacsak nem vagyunk a hulladékmentes főzés megszállott hívei. Ebben az esetben a tönköket kiszáríthatjuk aszalóban vagy a sütőben és megdarálhatjuk gombapornak, amivel később ételeket ízesíthetünk.
Na de, ami valóban gasztronómiai kincset jelent, az a gombakalap! A fiatal nagy őzlábgomba kalapja a pingponglabda nagyságától egészen a tölcsér méretéig változhat. Ezek a legízletesebbek. Ahogy telik az idő, a kalap szépen kinyílik, mint egy esernyő, és ekkor még mindig fogyasztható. De ha azt tapasztalod, hogy a kalap már inkább egy kifordított esernyőre hasonlít, akkor ideje otthagyni! Vagy hozd haza, és tedd ki a fa alá – hátha szétszórja a spóráit, és legközelebb már a kertedben is felnő egy nagy őzlábgomba. De fontos: ezt már ne kóstoljuk meg!
A nagy őzlábgomba rántva a legfinomabb csemege, és kész! Lehet kísérletezni vele, de az csak bohóckodás. Az állaga annyira különleges, hogy más felhasználásra gyakorlatilag alkalmatlan – legfeljebb, ha ügyesen elrejtjük a csirke bőre alatt. Aki már próbálta dinsztelni ezt a gombát, az tudja, hogy a hő hatására összeszűkül, és egy pépes masszává válik. Persze, fasírtnak remek, de ennél is jobb dolog van: egyszerűen kirántani! Vagy ezt már említettem?
Egy hatalmas tál frissen készült rántott őzlábgomba, éppen hogy kiszedtük az olajból – nos, az valóban az ízek mennyországa! Ez az étel tökéletesen összehozza a családot, és nem is kell hozzá más, mint egy finom szósz, amibe csak úgy bele lehet mártogatni. Aztán jöhet a falatozás, darabról darabra, ahogy csak bírjuk! Egy ember simán megeszik két jókora gombakalapot, ami nyolc ínycsiklandó szelet rántott gombát eredményez. Persze, ha nagyobb darabokat vágunk, akár még több is kijöhet belőle!
Egy-egy különleges fogás elkészítésekor megpróbáltam előre bepanírozni a gombákat, majd egy kicsit elősütni őket, és a mélyhűtőbe tenni. Sajnos az eredmény messze elmaradt a friss, ropogós rántott gomba ízélményétől és textúrájától. Ha te is úgy érzed, hogy a természet hív, és nem tudod ellenállni a gyönyörű gombák csábításának, javaslom, hogy inkább a társadalmi kapcsolataidat gazdagítsd! Oszd meg a felesleget barátaiddal, rokonaiddal vagy szomszédaiddal (természetesen csak alapos szakellenőrzés után). Vagy hívd meg őket egy közös rántott gomba vacsorára! Sokkal örömtelibb, ha egyszerre több ember osztozik a friss élvezetekben, mintha évről évre csupán a fagyasztott, csonka ízű gombát rágcsálnátok.
Igazából semmi trükk nincs benne, pont úgy kell csinálni, mint a többi rántott dolgot.
Nincsenek varázslatos fortélyok, és titkos összetevők sem, csupán a természet csodálatos ízeinek harmóniája.