Íme egy különleges útmutató, amellyel hozzájárulhatsz az életed meghosszabbításához!

Egy nemzetközi kutatás szerint egy új, főként növényi alapú étrend nemcsak az egészségünket, hanem a bolygónkat is megóvhatja: akár 27%-kal csökkentheti a korai halálozás kockázatát, évente 15 millió életet menthet meg, és jelentősen mérsékelheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Az EAT-Lancet Bizottság legújabb jelentése alapján a javasolt…
A növényi alapú étrend jelentős hatással lehet egészségünkre: kutatások szerint akár 27%-kal is csökkentheti a korai halálozás kockázatát. Emellett hozzájárulhat a szívbetegségek, rák, cukorbetegség és más krónikus betegségek megelőzéséhez is.
Az étrendünk gerincét a teljes kiőrlésű gabonák, friss gyümölcsök, ízletes zöldségek, ropogós diófélék és tápláló hüvelyesek alkotják. Ezzel szemben a hal, tejtermékek és húsfélék csak mérsékelt mennyiségben jelennek meg, hangsúlyozva a változatos és egészséges táplálkozás fontosságát.
A táplálkozási ajánlások alapján érdemes naponta 150 g teljes kiőrlésű gabonát, 500 g friss gyümölcsöt és zöldséget, 25 g diót, valamint 75 g hüvelyest fogyasztani. A hús, hal, tojás és tejtermékek esetében pedig célszerű heti limitet alkalmazni. Fontos, hogy az étrendünkben csökkentsük a hozzáadott cukrok, telített zsírok és só mennyiségét is, így támogathatjuk egészségünket és jó közérzetünket.
A kutatók megállapításai szerint a globális étrendi váltás évente akár 15 millió életet menthetne meg, miközben jelentős környezeti előnyöket is hozna. Azáltal, hogy csökkenne a vörös hús és más erőforrás-igényes élelmiszerek iránti kereslet, mérséklődne az üvegházhatású gázok kibocsátása, továbbá a föld- és vízhasználat is hatékonyabbá válna. Az élelmiszerrendszerek átalakítása azonban komoly társadalmi és környezeti kihívások elé állít bennünket, különösen figyelembe véve, hogy világszerte 3,7 milliárd ember nem fér hozzá biztonságos és egészséges táplálékhoz. Érdekes módon a világ leggazdagabb 30%-ának étrendje felelős az élelmiszertermelésből származó környezeti terhelés 70%-áért, ami újabb ok arra, hogy sürgősen cselekedjünk.
A szakértők kiemelik, hogy a kormányok kulcsszereplők az átállás előmozdításában. Ezt például az egészségtelen termékek megadóztatásával és a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának ösztönzésével érhetik el. Egy átfogó étrendváltás, párosítva egy határozott klímapolitikával, akár 50%-kal is mérsékelhetné a globális károsanyag-kibocsátást, ami lényegében egyenlő lenne a világ összes szénerőművének leállításával.