A tejhelyettesítők használata bizonyos szempontból kockázatos lehet. Fontos, hogy tájékozottan válasszunk, hiszen a különböző alternatívák eltérő tápanyag-összetétellel rendelkeznek, ami hatással lehet egészségünkre. Ezen kívül a nem megfelelő használat a
Egyes termékekben aggodalomra okot adó vegyületeket találtak.
Jelentősen megnőtt a növényi alapú tejhelyettesítők népszerűsége az utóbbi években, azonban egy új tanulmány szerint további kutatásokra lesz szükség e termékek táplálkozási értékének a meghatározásához.
Az olasz Bresciai Egyetem és a dániai Koppenhágai Egyetem tudósai tíz különböző növényi alapú tejalternatíva tápanyagtartalmát elemezték, miközben összevetették azokat két hagyományos tejtermékkel - számol be róla a penzcentrum.hu a Science Alert cikke nyomán.
Általános irányelv, hogy érdemes a lehető legkevesebb feldolgozáson átesett ételekre és italokra fókuszálni. - fotó: pixabay.com
A kutatás során az ultramagas hőmérsékleten (UHT) végzett kezelések hatásait vizsgálták, fókuszálva arra, hogy ezek hogyan formálják a növényi alapú tejhelyettesítők tápanyag-összetételét. Az UHT-technológia, amely 140 °C feletti hőmérsékleten sterilizálja az élelmiszereket és jelentősen meghosszabbítja azok eltarthatóságát, nem csupán tartósít, hanem olyan kémiai reakciókat is generálhat, amelyek alapvetően befolyásolják a termékek tápértékét.
A Koppenhágai Egyetemen végzett élelmiszer-tanulmány során Marianne Nissen Lund hangsúlyozta: "
A legtöbb növényi alapú ital már most is lényegesen kevesebb fehérjét tartalmaz, mint a tehéntej. A kis mennyiségben jelenlévő fehérje pedig hőkezeléskor még tovább módosul."
Cikkünk folytatódik az ajánló alatt: Fedezd fel az új szóják világát! - Heti Körkérdés Hirdetés
Hogyan védjük a kukoricát a rákkeltő aflatoxintól? Hirdetés
A DEKALB-genetika sikerei 2024-ben Hirdetés
Fedezd fel a páratlan erőgép-munkagép szövetségeket! Élvezd a költséghatékony üzemeltetést és a kiemelkedő termelékenységet! Találd meg a tökéletes megoldást hirdetésünkben!
2024-es országos kukoricahibridek körképe az RAGT portfóliójában Hirdetés
Fedezd fel a kukoricatermesztés új dimenzióját a TIMAC AGRO innovatív technológiájával! A korszerű megoldások és a szakértelem ötvözésével maximális hozamot érhetsz el, miközben a fenntarthatóságra is figyelmet fordítasz. Tapasztald meg, hogyan segíthet a TIMAC AGRO a termelési folyamatok optimalizálásában, és tedd különlegessé a kukoricád! Érdeklődj most, és lépj a jövő mezőgazdaságának élvonalába!
Fedezd fel a Syngenta hibridek világát, ahol a kukoricatermesztés új dimenziókat nyer! Egyedülálló tapasztalattal és komplex ismeretekkel rendelkezünk, amelyek révén elérheted a kiemelkedő 20,8 tonna/ha terméshozamot. A Syngenta innovatív megoldásai és a legmodernebb technológiák segítségével a legjobbat hozhatod ki a földedből! Ne hagyd ki ezt a lehetőséget, és ismerd meg a jövő kukoricatermesztésének titkait!
AgroVIRTUS: Hat hónap az agrárium világában – kulcsfontosságú tapasztalat egyetemisták számára! Hirdetés
A tudósok a Maillard-reakció termékeinek (MRP-k) részletes elemzésébe kezdtek, amelyek az aminosavak és a cukrok hőkezelésének következményeként jönnek létre. Ezek a vegyületek jelentős hatást gyakorolhatnak a kritikus aminosavak elérhetőségére, ami közvetlenül befolyásolja a fehérjék tápértékét.
A kutatások alapján megállapítható, hogy a különböző keverékek ellenére a tehéntej általában gazdagabb fehérjékben és aminosavakban, mint a legtöbb növényi alapú alternatíva.
A kutatás során megállapították, hogy bizonyos növényi alapú tejhelyettesítőkben olyan vegyületek fordulnak elő, amelyek miatt érdemes lehet aggódni, bár a mennyiségük nem elégséges ahhoz, hogy közvetlen veszélyt jelentsenek. Ezek közé tartozik a potenciálisan rákkeltő akrilamid, valamint a hidroximetil-furfurol (HMF), amely egy reaktív anyag.
Meglepetten tapasztaltuk, hogy akrilamidot detektáltunk, mivel ez az anyag általában nem fordul elő folyékony élelmiszerekben. Valószínűleg az egyik termékben alkalmazott pörkölt mandula lehet a forrása.
- fejtette ki Lund.
A kutatók hangsúlyozták, hogy az eredmények értékelésénél fontos figyelembe venni a tej környezeti hatásait, valamint más egészségügyi előnyöket is, mint például a zabtej potenciális rákellenes tulajdonságait.
A szakértők felhívják a figyelmet a növényi alapú tejhelyettesítők okozta potenciális tápanyaghiányra, és javasolják, hogy a csomagoláson több tápértékkel kapcsolatos információ jelenjen meg.
A legjobb megközelítés az, ha igyekszünk a lehető legtermészetesebb ételekre és italokra fókuszálni, amelyek minimális feldolgozáson estek át. Emellett ajánlott, hogy a lehetőségeinkhez mérten a saját konyhánkban készítsük el az ételeinket, így garantálva a frissességet és az összetevők minőségét.
Lund végül arra hívta fel a figyelmet: "Ideális körülmények között a zöld átmenet az élelmiszeriparban nem csupán annyit jelent, hogy növényi alapú alapanyagokat használunk, amelyek aztán ultrafeldolgozásra kerülnek, majd azt hisszük, hogy ezzel egészséges étkezést nyerünk. Még ha ezek a termékek nem is tekinthetők veszélyesnek vagy kifejezetten ártalmasnak, gyakran nem nyújtanak számunkra valódi tápláló értéket."
Indexkép: pixabay.com