Próbáld ki, hogy tejet csepegtetsz a paradicsomra, és elképesztő hatást érhetsz el – Mindmegette.hu.


Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy tejjel ápoljuk a paradicsomnövényt a kertben, ez a módszer valóban hasznos lehet. A növény hálás lesz a különleges törődésért, és érdemes kipróbálni ezt a szokatlan megoldást! Ne habozz, érdemes belevágni!

A tej kalciumtartalma nem csupán számunkra, a csontjaink erőssége érdekében kiemelkedő, hanem a növények, különösen a paradicsom számára is jótékony hatású. Ha időnként megöntözzük őket ezzel az értékes folyadékkal, garantáltan viszonozni fogják a törődést.

Vegyszerek alkalmazása nélkül is sikeresen nevelhetünk egészséges paradicsompalántákat! A tejben található kalcium hozzájárulhat a hőingadozások okozta csúcsrothadás megelőzéséhez, ráadásul gombaölő tulajdonságokkal is bír, így védelmet nyújt a gombás megbetegedésekkel szemben. Továbbá, a baktériumok ellen is remek védelmet biztosít, sőt, bizonyos kártevők, mint például a levéltetvek, takácsatkák és poloskák ellen is hatékonyan bevethető.

A tejjel hígított permetezőlé elkészítéséhez ideális választás a házi tej, de a boltban kapható változat is megfelelő lehet. Fontos, hogy a tej zsírtartalma legalább 2,8% vagy 3,6% legyen, mivel ez a magasabb zsírtartalom segíti a permetezőlé tapadását a növények levelein. Ennek köszönhetően a kezelés hatékonyabban véd a különféle kártevőkkel és betegségekkel szemben.

A permetlé házi készítése egyszerű és költséghatékony megoldás lehet. A kertészeti szakértők javaslata szerint a legjobb arány 1:6, ami annyit jelent, hogy egy rész tejet keverjünk össze hat rész vízzel. Amennyiben a paradicsompalántákon rendszeresen feltűnnek a levéltetvek, érdemes a keverékhez egy evőkanál káliszappant is hozzáadni, hogy fokozzuk a hatékonyságot és megelőzzük a kártevők megjelenését.

A házi keverékkel a növények szárát és leveleit kezelhetjük, a palánták tövét pedig meg is locsolhatjuk vele, hogy a gyökerek könnyebben felvegyék a kalciumot. Arra vigyázzunk, hogy ne gyűljön össze sok folyadék a növény tövében, mert a pangó nedvesség kedvez a gombás fertőzéseknek, amire a paradicsom egyébként is hajlamos. Emellett a túl sok tej miatt rothadásnak indulhat a palánta.

A locsolást, permetezést szükség esetén 10 naponta ismételjük meg. Nagyobb esőzést követően például érdemes újra lepermeteznünk a növényt, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket. A tejes permetszer a megelőzésben segít, a már kialakult betegséget ne kezeljük vele.

Nem csupán a paradicsom élvezi a házi tejes keverék jótékony hatásait. A paprika is profitál belőle, de az uborka, karalábé, zeller és még a bazsalikom is meghálálja a gondoskodást. Ráadásul a rózsák és a csemegeszőlő lisztharmata ellen is hatékony védelmet nyújthatunk a tejes permetezéssel.

Related posts