Ne szabadulj meg a hagyma héjától, hiszen hihetetlen dolgokra képes!


Főzés közben gyakran a szemétbe dobjuk, pedig a hagymahéj igazi kincset rejt, amit érdemes újrahasznosítani! Az ételek készítése során számos módon felhasználhatod, és nemcsak ízesebbé, de táplálóbbá is teheted velük a fogásokat. Nézd meg, milyen kreatív lehetőségeket kínál a konyhában a hagymahéj!

Hagymapucolás közben gyakran megfeledkezünk a héjról, ami rendszerint a szemétbe vagy legjobb esetben a komposztra kerül. Pedig érdemes lenne kicsit jobban odafigyelni rá! Sokan tudják, hogy a hagymahéj a kertben kiváló haszonnal bír, de vajon eszedbe jutott már, hogy fűszerkeveréket is varázsolhatsz belőle? Olasz videósok olyan kreatív ötleteket osztottak meg Instagramon, amiket érdemes kipróbálni. Hiszen az olasz gasztronómia mesterei tudják, hogyan lehet igazán ízletes ételeket készíteni a megfelelő fűszerezéssel!

Gyűjts össze minél több hagymahéjat egy tálba: legyenek benne vörös, lila, sőt, akár fokhagyma héjak is! Amint összegyűlt egy szép mennyiség, öntsd fel őket meleg vízzel, és hagyd állni pár percig. Kicsit masszírozd meg a héjakat a kezeiddel, hogy biztosan megszabadulj minden szennyeződéstől, majd szűrd le a levet, amit tarts félre. A megtisztított héjakat helyezd két konyharuha közé, és óvatosan nyomkodva itasd le róluk a felesleges nedvességet. Ezután terítsd szét a héjakat egy tepsiben; ügyelj arra, hogy minél kevesebb helyen érintkezzenek egymással. Szárítsd őket 150 Celsius fokos sütőben körülbelül 10 percig, majd kapcsold ki a sütőt, és hagyd csukott ajtóval kihűlni. Ezzel a módszerrel a hagymahéjak tökéletesen kiszáradnak, és kétféle ízletes házi fűszerkeverék alapját képezhetik!

Egy késes aprítógépbe tegyél pár marék hagymahéjat, pár szem fekete borsot, sót, és daráld le finomra. Töltsd a port zárható fűszertartóba; tésztás ételekre, salátákra tökéletes fűszer lesz, de érdemes más ételekben is kipróbálni, valószínűleg egy pörköltöt sem rontana el.

Válassz ki két friss rozmaringágat, majd egy késes aprítóba helyezd el a szárított hagymahéjat. Szórd rá a rozmaringot, és őröld finom porrá az egészet. Ezután egy jégkockatartó minden egyes kockájába tegyél egy teáskanálnyi keveréket, majd öntsd fel extra szűz olívaolajjal. Jól keverd el, majd helyezd a fagyasztóba. Ezek az aromás kockák remek alternatívát nyújtanak a hagyományos zsiradékok helyett, tökéletesek pároláshoz vagy serpenyőben való sütéshez.

A hagymahéj levét gondosan szűrd le, majd hagyd, hogy teljesen kihűljön. Ezt követően számos kreatív módon hasznosíthatod: ha a levelekre permetezed, hatékonyan távol tarthatod a káros rovarokat. Emellett, ha a növényekre öntöd, értékes tápanyagokkal gazdagíthatod a talajt.

Related posts