Az ország tortája verseny döntősei végre napvilágra kerültek: ínycsiklandó fotók, amelyek garantáltan csordultig töltik a szánkat!
Feszült események zajlottak a legutóbbi tüntetésen: információink szerint egy fiatal nő váratlanul arcon ütött egy rendőrt. A történtekről videófelvétel is készült, amely tovább fokozza a helyzet drámaiságát.
Az Ipartestület izgalmas versenyt hirdetett meg, amely a magyar cukrászat gazdag hagyományaira építve várja a résztvevőket. A 2025-ös megmérettetés középpontjában a "Dobostorta 140" tematikája áll, így a főszerepet a hazai alapanyagokkal készült torták kapják. Készülj fel, hogy kreativitásoddal és tudásoddal életre keltsd a klasszikus ízeket!
A hungarikumok között kiemelkedő helyet foglal el a dobostorta, amely idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. Dobos C. József, a híres cukrászmester, 1884-ben teremtette meg ezt a különleges édességet, amely azóta is nagy népszerűségnek örvend. Az első alkalommal 1885-ben a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönség előtt, azóta pedig a magyar cukrászat egyik ikonikus remekművévé vált.
A versenyzőknek a nevezett tortájukban a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben: tojás, cukor/karamellizált cukor, vaj, étcsokoládé, Bourbon vaníliás cukor és/vagy vanília rúd. Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál: (a dobostorta alapanyagai mellett)
Idén is lenyűgöző és egyedi alkotásokkal rukkoltak elő a versenyzők az ország különböző szegleteiből, hiszen összesen 34 különleges torta érkezett a megmérettetésre.
Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de akadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.
Az idei döntős torták a következők:
A zsűri három fordulóban mérlegeli a nevezett tortákat, mielőtt kihirdeti a győztest. Az első körben az anonim nevezések alapján hat tortát választanak ki, amelyeket a második fordulóban újra megkóstolnak. Ekkor a zsűritagok javaslatokat fogalmaznak meg a torták tökéletesítésére, hogy azok még ízletesebbek és vonzóbbak legyenek.
Az idei zsűri összetétele:
A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny első zsűrizése a múlt csütörtökön zajlott, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával szervez meg évről évre. A döntő, amely júniusban kerül megrendezésre a Magyarország Tortája döntőjével párhuzamosan, az alábbi tortákat válogatta be:
A nagyközönség augusztus elején ismeri meg mindkét verseny győztesét, akiket az augusztus 20-i ünnepségek keretében kóstolhatnak meg először. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdájában elérhetővé válnak a nyertes torták, így mindenki részesülhet a különleges ízek élményében.