Íme egy különleges válogatás: idén tíz magyar étterem nyerte el a Michelin-csillag elismerését!

Magyarország turizmusa új történelmi csúcsot hódított meg. A gasztronómiai színtér egyre gazdagabbá válik, hiszen egyre több étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal, ezzel is emelve a helyi kulináris élmények színvonalát.
Tíz magyar étterem érdemelte ki a Michelin-csillagot a Michelin Guide francia étteremkalauz csütörtöki budapesti díjátadóján. A tatai Platán és a budapesti Stand étterem megőrizte két Michelin-csillagos státuszát, míg nyolc másik vendéglátóhely büszkélkedhet egy Michelin-csillaggal az idei évben.
Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepélyes díjátadón kiemelte, hogy a magyar turizmus egy új, történelmi magasságokba emelkedett: tavaly rekordszámú látogatót üdvözölhettünk, és a belföldi vendégforgalom növekedése háromszorosa volt az EU átlagának.
"Idén is töretlen a lendület: hónapról hónapra nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyi, valamint vendéglátó-bevételek, ami bizonyítja, hogy a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje. A nemzetközi és belföldi vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket: akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újítókedve testesül meg. A Michelin-kalauz díjai ezeknek az élményeknek adják meg a nemzetközi hitelességet" - fogalmazott az államtitkár.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezetője hangsúlyozta, hogy a gasztronómia mára messze túllépett a puszta kulináris élvezetek határain: egy közös, globális nyelvként működik, amely embereket és kultúrákat köt össze. A statisztikák szerint egyre több utazó indul felfedezőútra, hogy megízlelje egy ország igazi karakterét; a turisták közel 20%-a kifejezetten gasztronómiai élmények miatt választja úti célját, és a prémium utazók több mint fele már előre foglalja le a kiszemelt éttermeket. "A helyi ízek és alapanyagok felfedezése a mai utazások egyik legfőbb mozgatórugója, és ebben Magyarország különösen kiemelkedő" - tette hozzá.
Csendes Olivér véleménye szerint a kiváló teljesítmények mögött hatalmas mennyiségű munka, elkötelezettség és kreatív szellem rejlik. Az ételek értékelésének alapját az alapanyagok minősége, a technikai szakértelem, a séf egyéniségének kifejeződése az étkezésben, valamint az ízek összhangja képezi - olvasható az MTI beszámolójában.
Idén nyolc étterem büszkélkedhet Michelin-csillaggal: a 42 (Esztergom), a BABEL (Budapest), a Borkonyha Winekitchen (Budapest), a Costes (Budapest), az Essencia (Budapest), a Pajta (Őriszentpéter), a Rumour (Budapest) és a Salt (Budapest). Ezek az éttermek ételeikkel és szolgáltatásaikkal kiemelkednek a gasztronómiai palettán, és hozzájárulnak Magyarország étkezési kultúrájának gazdagításához.