Magyarország jelentős előrelépést tett az élelmiszer-önellátás fejlesztésében | Demokrata


A tárcavezető a Gyermelyi Zrt. legújabb beruházásának ünnepélyes átadásán bejelentette, hogy a tésztagyártó cég körülbelül 14 milliárd forint értékben terjeszti ki gyártási kapacitásait. Emellett egy napelemes kiserőművet is létesítenek, amelyhez az állam 2,5 milliárd forintos támogatást biztosít. Ennek következtében a következő két évben számos új üzemegység fog felépülni.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai száraztészta-fogyasztás felét biztosító, magyar tulajdonú vállalkozásra, amely nemcsak saját tevékenysége révén, hanem a környező települések gazdasági helyzetére és munkaerőpiaci viszonyaira is jelentős hatással van.

Rámutatott, hogy az ENSZ legújabb jelentése alapján világszerte körülbelül 750 millió ember szenved éhínségtől, ami súlyos visszalépést jelez az élelmiszerbiztonság terén. "Számos tényező hozzájárul ehhez a problémához, de kiemelkedő szerepet játszik az éghajlati szélsőségek fokozódása, amelyet mindannyian a saját bőrünkön érzünk. Emellett a háborúk és politikai feszültségek által kiváltott gazdasági válságok is jelentős súllyal bírnak" - hangsúlyozta, különös figyelmet szentelve az immár több mint három éve zajló ukrajnai konfliktus negatív következményeire.

Lényegesnek nevezte a válságidőszakok tanulságainak levonását, s úgy vélekedett, hogy a legfontosabb következtetés, hogy az élelmiszerellátás biztonsága nemzetbiztonsági kérdéssé vált, ugyanis soha nem volt még ekkora a jelentősége az önellátás képességének.

"Ennek érdekében kiemelt célunk, hogy a magyar élelmiszerigényeket a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból, magyarországi cégek, és lehetőség szerint magyar tulajdonú vállalatok által elégítsük ki" - emelte ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy hazánk ezen a területen jelentős előrelépéseket tett. Az elmúlt évtizedben a kormány 287 élelmiszeripari nagyberuházást támogatott, amelyek összesen 1400 milliárd forintnyi beruházást képviselnek, és ezzel kilencezer új munkahelyet teremtettek.

"Ennek nyomán elmondhatjuk, hogy a magyar gazdaságnak mára nagyon fontos tartóoszlopává vált az élelmiszeripar, amely a koronavírus-járvány alatt is bizonyította az ellenállóképességét, hiszen dacára a szállítási láncok fizikai megszakadásának, egyáltalán nem álltak elő ellátási zavarok Magyarországon" - emlékeztetett.

"A legutóbbi évek során az élelmiszeripar figyelemre méltó teljesítményeket ért el. Ma már 140 ezer ember dolgozik ebben a szektorban, és az elmúlt öt év alatt a termelési érték megkétszereződött, tavaly pedig a 6700 milliárd forintot is meghaladta. Ez az összeg pontosan duplája az öt évvel ezelőtt regisztrált értéknek" - tette hozzá.

Zárásként Komárom-Esztergom vármegye fejlődését emelte ki, örömmel jelezve, hogy az éves ipari termelés értéke már túllépte az 5000 milliárd forintot. Ez a tíz év alatt elért háromszoros növekedés figyelemre méltó, és ennek következtében a munkanélküliség aránya is jelentősen csökkent, a felére esett.

Majd megjegyezte, hogy ebben annak is fontos szerepe volt, hogy a kormány ebben az időszakban 141 nagyberuházáshoz adott támogatást a vármegyében, aminek nyomán összesen 2000 milliárd forintnyi beruházás jött létre.

Related posts