Kezdetét veszi a nyári szezonális ellenőrzés – Középpontban a fröccsteraszok!

Július 15-én megkezdődik a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet Tállai András, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára indított el. Az augusztus 30-ig tartó ellenőrzési folyamat során a Nébih és a kormányhivatalok szakértői többek között a nyári lovas táborok, fröccsteraszok, grillezéshez szükséges húskészítmények gyártói, ásványvíz-palackozók, szikvíz-előállítók, valamint a helyi termelői piacok működését fogják megvizsgálni - olvasható a kormany.hu weboldalon.
Mint írják, a célterületek ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a vármegyei kormányhivatalok és járási hivatalok szakemberei végzik.
Az idei ellenőrzési sorozat keretében a szakemberek számos, tipikusan a nyári időszakra jellemző programot fognak alaposan átvizsgálni. Külön figyelmet szentelnek a nyári lovas táborokban tartott lovak egészségügyi állapotának, valamint a tartási és üzemeltetési körülményeknek, hogy biztosítsák a megfelelő bánásmódot és gondoskodást. Emellett a szezonális fröccsteraszokon forgalmazott alkoholos italok élelmiszerbiztonsági aspektusait és minőségét is ellenőrzik, valamint a létesítmények higiéniai előírásoknak való megfelelőségét.
A nyári hónapok elengedhetetlen élvezete a grillezés, amihez a különféle előkészített húsok és húskészítmények – mint például a grillkolbászok, marinált finomságok és hamburgerhúsok – kerülnek terítékre. A hatóságok ezeket alapos ellenőrzés alá vonják, külön figyelmet szentelve a termékek összetevőinek nyomon követhetőségének biztosítására, valamint az előállító üzemek saját ellenőrzési rendszereinek működésére. Az idei év külön figyelmet kapnak az ásványvíz palackozó és szikvíz gyártó létesítmények is, mivel az élelmiszerbiztonság és a higiéniai normák betartása kiemelt fontosságú.
Évről évre egyre népszerűbbek a termelői piacok, hiszen a vásárlók bíznak benne, hogy ott kiváló minőségű kistermelői termékekhez juthatnak. A megtévesztés elkerülése érdekében a kistermelői nyilvántartásba vétel meglétét ellenőrzik majd a hatóság szakemberei.
A közlemény hangsúlyozza, a magyar élelmiszerlánc-felügyelet nemcsak a szezonális ellenőrzések időszakában, hanem egész évben elhivatottsággal végzi munkáját, hogy az élelmiszerbiztonságot fenntartsa, a fogyasztók és a tisztességes magyar előállítók, termelők érdekeit védje.