Ilyen étellel kényezteted a házi kedvencedet? Ezzel komoly hibát vétettél, ami nem csupán téged, hanem őt is veszélyezteti – figyelmeztet a Pénzcentrum.


Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbé váló nyers állateledel-trend komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában, különösen a madárinfluenza terjedése miatt. Szakértők figyelmeztetnek, hogy a nyers ételek fogyasztása veszélyes lehet mind a háziállatokra, mind az emberekre nézve- írja a CNN.

Jamila Acfalle, az oregoni Portland külvárosában élő kutyakiképző, szívszorító élményen ment keresztül, amikor 4 éves Maine Coon macskája, Villain, sajnálatos módon madárinfluenza miatt elhunyt. A betegség forrása egy szennyezett nyers állateledel volt, amelyet Acfalle vásárolt a kedvencének, és amely tragikus következményekkel járt.

„Felelősséget vállaltam, amikor ezt választottam neki, mikor a nyers étkezési mód mellett döntöttem” – nyilatkozta Acfalle a CNN-nek. A nő kénytelen volt Tamiflu-t szedni, hogy elkerülje a saját fertőződését. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nemrégiben bejelentette, hogy több H5N1 vírussal fertőzött esetet figyelnek meg házi- és vadmacskáknál, köztük olyanokat is, amelyek szennyezett állateledelhez kapcsolódnak. Az ügynökség arra figyelmeztette a gyártókat, hogy vegyék figyelembe a madárinfluenza kockázatát az élelmiszerbiztonsági terveik kidolgozásakor.

Dr. J. Scott Weese, a Guelphi Egyetem állatorvosának véleménye szerint a fertőzött macskák hivatalos statisztikái valószínűleg nem tükrözik a valóságot. "Az élelmiszerből eredő betegségek esetén csupán egy kis részük kerül észlelésre" - nyilatkozta. Kaliforniából Joseph Journell is szomorú tapasztalatokat osztott meg: két macskája elhunyt, miután nyers tejet ittak egy olyan tételből, amelyet később visszahívtak a H5N1 vírus jelenléte miatt. Harmadik macskája súlyosan megbetegedett, de szerencsére sikerült megmenteni.

Ezzel együtt kell élnem, hogy én magam adtam a cicáimnak a tejet, és sajnos kettőjüket el kellett veszitenem.

- mondta Journell. Az állatorvosok és fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők szerint a nyers tápok etetésének nincsenek táplálkozási előnyei, és a kockázatok meghaladják a lehetséges előnyöket. A nyers ételek gyakran fertőzöttek káros vírusokkal és baktériumokkal.

Az FDA állásfoglalása szerint a "nyers" állateledel fogalma nem rendelkezik hivatalos definícióval. Néhány vállalat különböző módszereket, például nagynyomású feldolgozást alkalmaz a kórokozók számának csökkentésére, azonban ezek a technikák a H5N1 vírusra vonatkozóan nem bizonyították hatékonyságukat.

Bár a nyers étrend népszerűsége folyamatosan növekszik, a szakértők aggasztónak tartják ezt a tendenciát. Bill Marler, aki az élelmiszerekből eredő megbetegedések jogi vonatkozásaival foglalkozik, figyelmeztet: "Csak idő kérdése, hogy mikor érint egy embert a madárinfluenzával fertőzött nyers tej vagy a macskaeledel." Az egészségügyi kockázatok komolyan mérlegelendők, mielőtt valaki belemerülne a nyers táplálkozás világába.

Related posts