A fogyasztóvédelem alaposan szemügyre veszi a húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes élelmiszereket. Az Agrotrend híre szerint a cél, hogy a vásárlók biztonságos és minőségi termékekhez jussanak az ünnepi időszakban.


Azt írták, a laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzés célja a fogyasztókat megtévesztő termékek kiszűrése, valamint az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő tételek vizsgálata.

A húsvéti ünnepek közeledtével a laboratóriumi elemzések fókuszálják a nyers és hőkezelt sonkákat, a gyümölcsleveket, valamint a gluténmentes termékeket is.

Kiemelték, hogy a nyers sonkák és gyümölcslevek esetében a vizsgálatok célja a címkén szereplő megnevezés és tápértékadatok hitelességének ellenőrzése, figyelembe véve a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt követelmények teljesülését.

- tájékoztatták.

Az említett uniós rendelet értelmében egy élelmiszer csak akkor kaphatja meg a gluténmentes megjelölést, ha a végső fogyasztónak szánt termék gluténtartalma nem haladja meg a 20 milligrammot kilogrammonként.

Az NKFH akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma gluténmentes vagy annak mondott kenyereket, száraztésztákat, kenyér-, palacsinta-, pizza-, süteményporokat, kekszeket, liszteket és zabitalokat egyaránt vizsgál.

A szezonális ellenőrzések szükségességét a korábbi évek tapasztalatai is alátámasztják. A legfrissebb vizsgálatok során a tesztelt sonkák negyedének nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, mivel a sótartalmuk túl magasnak bizonyult. Ezzel szemben a gyümölcslevek esetében a cukortartalomra vonatkozó szabályozás csupán a vizsgált termékek 2%-ánál nem teljesült, míg a gluténmentes élelmiszerek között a problémás termékek aránya mindössze 5%-ra rúgott - tájékoztatták a szakértők.

A közleményben hivatkoztak Pintér Istvánra, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság elnökére, aki hangsúlyozta, hogy a vizsgálatok széleskörű és alapos lefolytatása érdekében mintavételeket fognak végezni különböző helyszíneken, mint például bevásárlóközpontok, áruházláncok, üzletláncok, élelmiszerboltok, vásárcsarnokok, piacok, valamint a szóban forgó termékeket forgalmazó kiskereskedelmi egységek. Amennyiben a vizsgált termékek jelölése fogyasztói megtévesztésre utal, a hatóság azonnal megkezdi a szükséges jogi lépéseket.

Az NKFH, valamint a hozzá tartozó kormányhivatalok folyamatosan figyelemmel kísérik a fogyasztói jogok érvényesülését, így a húsvéti időszakban is aktívan dolgoznak a magyar családok védelméért - olvasható a közleményben.

Related posts