Már egyszer megbukott az árstop, talán itt az ideje újra megkísérelni?


Az ATV műsorában munkatársunk az élelmiszerárak növekedésének okait és a kormányzati reakciókat elemezte, részletesen bemutatva a helyzet összetettségét és a lehetséges megoldásokat.

Nagy Márton, a nemzetgazdasági miniszter ultimátumot intézett a kiskereskedelmi láncokhoz: egy héten belül önkéntesen csökkentsék az alapélelmiszerek árát, ellenkező esetben hatósági beavatkozásra kerül sor. Az időkeret gyorsan zárul, de eddig még nem körvonalazódik, hogy a kiskereskedők miként tudnák ezt saját erőből megoldani. Gáspár András, a Klasszis Média lapigazgatója és a már 18 éve havonta megjelenő Privátbankár Árkosár felméréssorozat szerkesztője úgy véli, a kiskereskedőknek erre valójában nincs is lehetőségük. Az árképzés folyamata rendkívül összetett és több szereplőt érint, ahol a kormánynak is jelentős befolyása van – mégis, például a kiskereskedelmi különadó eltörlésével nem próbálják megkönnyíteni a helyzetet. Amikor a miniszterelnök azt nyilatkozza, hogy "nem érdeklik az értelmiségi közgazdászok inflációs blablái", akkor valóban nehéz szakmai válaszokat adni egy ennyire bonyolult kérdésre.

A közgazdász szerint az egyszer már balul elsült árstop helyett más irányban érdemes keresgélni a megoldást a magas hazai élelmiszerárakra: a teljes folyamat költségszintjét kellene mérsékelni, javítani az élelmiszeripar hatékonyságát és versenyképességét. A folyamat résztvevőinek vélelmezett túlzott profitéhségét pedig kiszámíthatósággal lehetne mederben tartani: ha nem kellene attól tartaniuk a szereplőknek, hogy bármelyik pillanatban a semmiből jöhet egy számukra kedvezőtlen jogszabályváltozás, akkor nem merülne fel bennük az sem, hogy minél rövidebb idő alatt próbáljanak meg minél nagyobb nyereséget kifacsarni a rendszerből, ehelyett hosszú távra tervezhetnének.

A teljes beszélgetést itt találhatják meg, az ATV Start műsorában, ahol a riporter szerepét Krug Emília látta el:

Related posts