Egészséges, de kockázatos is lehet: A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy soha ne fogyaszd így a teát!
Nem a tea fajtája - legyen az fekete, zöld vagy éppen gyógytea - a lényeg, hanem az a hőmérséklet, amelyen élvezzük.
Számos kutatás, beleértve az International Journal of Cancer által közzétett tanulmányokat is, arra utal, hogy a 65 °C-nál magasabb hőmérsékletű italok fogyasztása akár 90%-kal is megnövelheti a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.
A forró folyadékok fogyasztása mikroszkopikus sérüléseket idézhet elő a nyelőcső nyálkahártyáján, amelyek idővel gyulladást, sejtkárosodást és akár daganatos elváltozások kialakulását is elősegíthetik.
Nem csupán a teázók állnak a figyelem középpontjában. A kávé, a forró csokoládé, a levesek és egyéb hűsítő italok rendszeres, forrón történő fogyasztása szintén kockázatokat rejthet magában.
Különösen veszélyeztetettek:
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) már 2016-ban figyelmeztette a közvéleményt, hogy a 65 °C-nál melegebb italok "valószínűleg rákkeltő hatásúak" lehetnek az emberi testre.
Egészséges, de rejtett kockázatokkal járhat: A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy soha ne fogyaszd így a teát! / Fotó: Northfoto
A szakemberek szerint az ideális teahőmérséklet 55-60 °C között van - így még élvezhetően meleg, de nem károsítja a nyálkahártyát.
Tehát a megoldás nem az, hogy lemondunk a teáról, hanem hogy türelmesen kivárjuk, amíg ihatóvá válik.
Ha égető érzést vagy fájdalmat tapasztalsz nyelés közben, az egyértelmű jel: a tea még túl forró.
A tea a világ egyik legjavítóbb itala, de csak akkor élvezheted igazán, ha nem forrón, hanem kellemesen langyosan fogyasztod.
Adj neki pár percet, mielőtt megkóstolnád, így nemcsak az ízek gazdagságát tapasztalhatod meg, hanem jótékony hatásait is kihasználhatod - mindenféle kockázat nélkül.