Az ipolysági kávépörkölő különleges ízeivel és szenvedélyes munkájával elnyerte Szlovákia szívét – így vált Szabó Péter az ország bajnokává (FOTÓK)


Szabó Péter számára a kávé nem csupán egy ital, hanem egy életforma – egy szenvedély, ami mögött mesterség és történetek sorozata rejlik, amelyeket minden egyes csészében elmesél. Az ipolysági gyökerekkel rendelkező pörkölő már több mint 14 éve merült el a kávépörkölés világában, egykor egy aprócska szobában indítva el vállalkozását. Ma a Coffeein néven ismert szlovák specialty pörkölő vezetőjeként büszkén irányít egy tízfős csapatot, amely évente több mint 75 tonna kávét pörköl, nemzetközi szinten elismert minőségben. Idén Szlovákia országos kávépörkölő bajnoka lett, de számára a díjak csillogásánál sokkal fontosabb a minőség és az az alázat, amellyel minden pörköléshez hozzááll. Az interjú során Péter megosztja velünk a pörkölés titkait, beszél a kávékultúra átalakulásáról, és arról, miért tartja lényegesnek a nemek közötti egyenlőséget ebben a szakmában. Emellett arról is mesél, hogyan lehet kitartással és szenvedéllyel maradandó értékeket alkotni a kávé világában.

Amikor először hallottam a nevemet a szlovákiai kávépörkölő bajnokként, egyfajta eufória töltött el. Olyan volt, mintha egy álom valóra vált volna. A szívem hevesen dobogott, és egy pillanatra minden más eltűnt körülöttem. Az elismerés nemcsak a kemény munkám gyümölcse volt, hanem egyúttal a szenvedélyem és a kávé iránti szeretetem megkoronázása is. Az érzés, hogy a nevem összefonódik a kávépörkölés mesterségével, felemelő volt, és egy új kezdet lehetőségét rejti magában.

Köszönöm szépen! Valóban, ez egy rendkívül megható pillanat volt számomra. Olyan érzésem volt, mintha az idő egyszerűen megállt volna. Visszagondoltam az utamra – az első pörkölésektől egészen eddig a különleges pillanatig. Rengeteg munka, tanulás és alázat áll mögöttem. Számomra nem a díjak számítanak, hanem az a meggyőződés, hogy a jó kávé megérdemli a figyelmet és a tiszteletet. Persze, jólesik, ha a szakma is elismeri az ember munkáját. De ezt a sikert nem csupán magamnak tudom be, hanem az egész csapatomnak, és minden egyes farmert is képviselek, akinek a kávéját pörkölöm.

Hogyan kerültél kapcsolatba a kávépörköléssel? Mi volt az a pillanat, amikor tudtad, hogy ez lesz az utad?

Az első lépések 2013-ban, egy aprócska szobában indultak, ahol egy egyszerű gépen próbáltam kihozni a maximumot a titokzatos zöld szemekből. A valódi fordulópont akkor érkezett el, amikor felfedeztem, hogy a pörkölés nem csupán egy technikai eljárás, hanem egy különleges művészi kifejezésmód, amely lehetőséget ad arra, hogy a távoli farmerek fáradozásait méltóképpen képviseljem. Ekkor vált világossá számomra, hogy ez az én utam. A kávé számomra a természet, a tudomány, az emberi történetek és az alkotás örömének tökéletes szintézise, és ettől a pillanattól kezdve nem volt visszaút.

A bajnokság olyan volt, mint egy izgalmas kaland, tele fordulatokkal és meglepetésekkel. Képzelj el egy hatalmas arénát, ahol a legjobb csapatok mérkőznek meg egymással, és minden egyes meccs tele van feszültséggel és szenvedéllyel. A szurkolók színes zászlókkal és hangos énekkel buzdítják kedvenceiket, a levegő pedig tele van izgalommal. A csapatok heteken át készültek, edzettek, hogy a legjobb formájukat hozzák. Minden mérkőzés egy új lehetőség volt a győzelemre, és a játékosok mindent beleadtak, hogy megmutassák tehetségüket. A stratégiák, a taktikák és a csapatmunka mind kulcsszerepet játszottak a sikerben. A bajnokság során nemcsak a sport teljesítménye, hanem a drámai pillanatok is emlékezetessé tették az eseményt. Volt, amikor a legváratlanabb helyzetekben döntöttek a győzelemről, és a nézők szurkolása egy pillanatra megállította az időt. A végső mérkőzés pedig egy igazi ünnep volt, ahol a győztes csapat diadalmasan emelhette a magasba a trófeát, miközben a szurkolók örömteli üdvrivalgásban törtek ki. Ez a bajnokság nem csupán a sportolókról szólt, hanem a közösségről is, amely összekovácsolta az embereket, és felejthetetlen emlékeket teremtett. Minden egyes mérkőzés egy új történet volt, amely örökre a szívünkbe vésődött.

A verseny lebonyolítása igazi izgalommal teli esemény volt. A tizenkét résztvevő mindegyike legalább 100 gramm kávét küldött be, amelyet a versenykávék közül a legjobbnak tartott. E minták kóstolására vak cupping keretében került sor, így a kóstolás során a kávék csupán kódokkal voltak megjelölve, így senki nem tudta, melyik minta kihez tartozik. A versenyzők, mint kóstolók, teljesen objektíven értékelték egymás kávéit. Minden egyes kávét öt különböző szempont alapján pontozunk, és az ezekből származó összpontszám adja meg a végső értékelést. Az összes versenyző pontszámait átlagolják, így alakul ki a végső rangsor, amely a legjobb kávét hirdeti ki.

A legnagyobb kihívás számomra az volt, hogy megtaláljam az egyensúlyt a munka és a magánélet között. Ezt a kihívást különösen nehéznek éreztem, mivel a munkahelyi kötelezettségek gyakran túlságosan lefoglaltak, így időt és energiát kellett szánnom arra, hogy valóban jelen legyek az életem más területein is. Különösen odafigyeltem arra, hogy tudatosan tervezem meg a napjaimat, és időt szenteljek a pihenésre, a családomra és a hobbijaimra. Ezzel nemcsak a stressz-szintemet csökkentettem, hanem a kreativitásomat is növeltem, ami végső soron a munkámban is megmutatkozott.

Mivel már több mint 14 éve foglalkozom a kávé világával, a versenykávéhoz is hasonló kíváncsisággal és alázattal álltam hozzá, mint bármely új, eddig ismeretlen tételhez, amely a kezembe került. Első lépésként különféle pörkölési profilt készítettem, hogy felfedezzem, milyen ízjegyeket és karaktereket tudok kiemelni belőle. Ezeket alaposan megkóstoltam, és végül azt a változatot választottam, amely a legjobban tükrözte a kávéban rejlő potenciált. A választott profilt kétszer is újrapörköltem, hogy biztos legyek a konzisztenciájában. A végső lépésben gondosan válogattam ki a legszebb szemeket, és csak ezeket küldtem be a versenyre. Talán a legnagyobb kihívás az volt, hogy ebben a versenykörnyezetben, ahol mindenki a lehető legjobbat szeretné kihozni, a részletek játszanak kulcsszerepet. Számomra pedig a részletek mindig is központi fontosságúak voltak.

Miként határoztad meg, hogy az adott kávéból milyen pörkölési profilt alkalmazz? A választásodban inkább a biztonságos, kipróbált megoldásokra támaszkodtál, vagy merészen kísérleteztél új ízekkel és aromákkal?

Minden pörkölőnek megvan a saját, különleges ízvilága, és én sem vagyok kivétel ebben a tekintetben. A kávét mindig úgy pörkölöm, ahogyan számomra a leginkább élvezetes. Ezt a megközelítést követem minden egyes alkalommal. Hiszem, hogy ha egy kávé valóban megérint engem, akkor az mások szívét és ízlését is el fogja nyerni. Nem a biztonságos megoldásokat keresem, és nem próbálok trendekhez alkalmazkodni; sokkal inkább olyan profilt hozok létre, amelyben a kávé igazi szépsége kibontakozik, legyen az merész vagy éppen visszafogott.

A pörkölés folyamatában számomra a legizgalmasabb az, ahogyan a zöld kávébabból fokozatosan kibontakozik a gazdag aroma és ízvilág. Minden egyes lépés, a babok színének változása, az illatok fokozatos erősödése szinte rituális élménnyé válik. A türelem és a figyelem, amellyel a hőmérsékletet és az időt kezelem, meditációs jellegű: elmélyedek a folyamatban, és minden érzékemet bevonom. Az a pillanat, amikor a babok elkezdenek pattogni, egyfajta varázslat, ami mindig újra és újra lenyűgöz. Ezen a ponton már tudom, hogy a végeredmény egyedi ízekkel lesz tele, és ez a tudatosság minden egyes pörkölés során újra meg újra inspirál.

Számomra a pörkölés nemcsak egy technikai folyamat, hanem egy mély, összetett élmény. Szeretem az egész utat: a zöld kávé kiválasztását, a tökéletes profil keresését, ami igazán megnyitja és megmutatja a kávé lelkét, majd ennek a profilnak a pontos megismétlését a nagy gépen. És persze végül, de nem utolsósorban az elkészült kávé megkóstolását. Mindez együtt egyfajta rituálé számomra. Minden egyes lépésben örömömet lelem, és még ennyi év után is meg tud lepni, milyen gazdag és élő anyag a kávé.

Az Ipolyságról való eljutás olyan érzés, mint egy hosszú és izgalmas utazás, tele kihívásokkal és lehetőségekkel. Számomra ez a fejlődés és a kitartás szimbóluma. Egy kisvárosból indulva nemcsak a saját határaimat feszegettem, hanem a közösségem lehetőségeit is megmutattam a világnak. Az elért szakmai elismerés nem csupán a saját teljesítményemről szól, hanem arról is, hogy bárhonnan elindulhatunk, ha van bátorságunk álmodni és dolgozni érte. Ez egy inspiráció annak, aki hasonló úton jár, hogy sosem késő lépni, és a szárnyainkat megerősítve elérhetjük a céljainkat.

Számomra a származásom városa vagy régiója másodlagos jelentőségű. Az ember bármilyen helyszínen elköteleződhet a hivatása mellett, legyen az egy kis falu vagy egy nyüzsgő metropolisz. Ami igazán fontos, az az alázat, a kitartás és a szenvedély, amit a munkájába fektet. Én Ipolyságról indultam, de mélyen hiszek abban, hogy a minőség nem a földrajzi helytől függ. Ha valaki szívvel-lélekkel végzi a dolgát, akkor talál utat bárhonnan, ahonnan elindult.

A szlovákiai kávékultúra az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül. Az emberek egyre inkább nyitottak a különleges ízek és a világos pörkölés iránt, ami korábban nem volt annyira elterjedt. A kávézókból és specialty kávézók kínálatából érződik, hogy a helyi baristák és pörkölők szenvedéllyel dolgoznak azon, hogy bemutassák a kávé sokszínűségét és az egyedi ízprofilokat. Egyre több rendezvény és kávéfesztivál is segíti a kultúra népszerűsítését, ahol a látogatók közvetlenül tapasztalhatják meg a különböző pörkölési technikákat és a kávé eredetéből fakadó ízeket. A kávéfogyasztás már nem csupán egy napi rutin, hanem élmény, amelyben az emberek felfedezhetik a kávézás művészetét. Ez a nyitottság a kávén túlmutat, hiszen a helyi közösségek is egyre inkább értékelik a fenntartható forrásból származó kávét, és hajlandóak többet fizetni a minőségért. Összességében tehát a szlovákiai kávékultúra egy izgalmas és dinamikus fejlődési szakaszban van, amelyben a különlegességek iránti érdeklődés folyamatosan növekszik.

Szlovákiában jelenleg egy izgalmas kávés forradalom zajlik. Míg például Olaszországban évszázados hagyományok formálták a kávékultúrát, nálunk most bontogatjuk a szárnyainkat, szinte a semmiből építkezve. Ez a folyamat rendkívül inspiráló. Az emberek egyre inkább felfedezik a különleges ízek világát, nyitottak a világos pörkölésekre, és sokan keresik a minőséget a megszokott, hétköznapi alternatívák helyett. Beutaztam a világot, és sok kávépörkölő műhelyt megismertem, és bátran állíthatom, hogy a szlovák pörkölők kivételes munkát végeznek. Büszkének érzem magam, hogy része lehetek ennek a dinamikus közösségnek.

A Coffeein csapatában való részvétel számomra egy igazi közösségi élmény, amely tele van inspiráló emberekkel és kreatív ötletekkel. Ez a közösség nem csupán egy munkahely számomra, hanem egy olyan hely, ahol folyamatosan tanulhatok és fejlődhetek. A csapat tagjaiként megosztjuk egymással tudásunkat és tapasztalatainkat, ami hozzájárul a szakmai fejlődésemhez. A közös projektek során mindig új kihívásokkal találkozunk, amelyek segítenek kibővíteni a látókörömet és fejleszteni a készségeimet. Emellett a Coffeein csapatának támogatása és együttműködése megerősíti bennem a csapatszellemet és a közös célok elérésének fontosságát. Mindezek mellett a baráti kapcsolatok kialakítása is hozzájárul ahhoz, hogy motiváltabb és boldogabb legyek a munkámban. Összességében a Coffeein nem csupán a szakmai fejlődésem színtere, hanem egy olyan közösség, ahol inspiráló élményeket és tartalmas kapcsolatokat találok.

A kezdetekkor teljesen egyedül indultam el, minden feladatot egyedül végeztem. Ma viszont már tíz lelkes ember alkotja a Coffeein csapatát. Ez a közösség számomra rendkívüli értékkel bír, hiszen barátok és családtagok egyesültek itt. Ez adja meg az erőnket és az összetartásunkat. Nem csupán egy munkahely vagyunk, hanem egy igazi családi vállalkozás. Támogatjuk egymást, közösen fejlődünk, és minden egyes csésze kávé mögött ott rejlik a közös szenvedélyünk és elkötelezettségünk. Ez a háttér az, ami nap mint nap előre lendít minket, és lehetővé teszi, hogy mindig a legjobbat hozzuk ki magunkból.

A kávépörkölés világában a nemek közötti egyenlőség kérdése egyre inkább előtérbe kerül, bár még mindig sok kihívással néz szembe. Az iparágban a nők jelenléte és szerepe fokozatosan növekszik, de a hagyományosan férfiak által dominált területek, mint például a pörkölés és a kávégyártás, még mindig jelentős eltéréseket mutatnak a nemek közötti egyenlőség szempontjából. Az elmúlt években azonban pozitív változások figyelhetők meg. Több női kávépörkölő és vállalkozó jelent meg, akik új perspektívákat és innovatív megoldásokat hoznak az iparágba. Ezenkívül különféle kezdeményezések, mint például női kávétermelők támogatása és a női vezetők képzése, hozzájárulnak a nemek közötti egyenlőség előmozdításához. Bár a helyzet javul, a valódi egyenlőség elérése még mindig hosszú út előtt áll. A sztereotípiák, a munkahelyi diszkréció és a forráshoz való hozzáférés továbbra is akadályokat jelenthetnek. Az iparág jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy folytassuk a párbeszédet és támogassuk a női szereplők érvényesülését, hogy a kávépörkölés világában mindenki egyenlő eséllyel indulhasson.

A szakmában egyre több női pörkölő is tevékenykedik, és irigylésre méltó tisztelettel tekintek rájuk, hiszen ez a munka fizikailag rendkívül megterhelő. Például, amikor egy nap során 500 kg kávét pörkölök, azt a mennyiséget legalább háromszor kell mozgatnom – a betöltés, a hűtés és a csomagolás során. Amikor pedig az új zöld kávé érkezik, gyakran 5 tonna zsákot is pakolunk egy nap alatt. Ez nem egy kényelmes íróasztali munka, hanem valódi kézi erőfeszítést igényel, amelyhez nemcsak ügyesség, hanem fizikai erő is szükséges. Az utóbbi időszakban azonban kedvező változások figyelhetők meg: egyre több nő lép be a szakmába, ami rendkívül üdvözlendő. A kávé világának akkor lesz igazi teljessége, ha mindenki, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, megtalálhatja a saját helyét benne.

A versenyeken és a szakmai színtéren a női pörkölők és kávészakértők aránya változó, de általában elmondható, hogy a férfiak dominálnak. Az utóbbi években azonban egyre több női szakember tűnik fel, és ez pozitív irányú változást jelez. A megítélésükben tapasztalható eltérések is megfigyelhetők: sok esetben a női pörkölőket és kávészakértőket nem mindig kezelik egyenlő súllyal a férfi kollégáikkal, ami a szakmai előítéletekből fakadhat. Szerencsére a közösségek egyre inkább felismerik a női szakemberek értékét, így a helyzet folyamatosan javul. A női szakemberek elismerése és támogatása kulcsfontosságú a kávészakma sokszínűségének növelésében.

Jelenleg Szlovákiában csupán egy női pörkölőt ismerek, ami azt mutatja, hogy a pörkölők körében még mindig meglehetősen hiányzik a női képviselet. Ezzel szemben a barista szakmában már sokkal több nő dolgozik, és elmondható, hogy sok esetben kiválóbb érzékszervi képességekkel rendelkeznek, mint férfi kollégáik. Az élesebb ízérzékelés és a finomabb érzékelés kulcsfontosságú tényezők, különösen a kávékóstolás és a minőségellenőrzés során. Bár a pörkölés fizikailag megterhelőbb feladat, a kávévilág számos olyan területet kínál, ahol a nők kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Ez a tendencia egyre inkább megjelenik a szakmai közegben, ahol a tudás és a szakértelem mindig fontosabb, mint a nemi identitás.

Igen, van néhány női szakember a kávé világában, akik igazán inspirálóak. Például, gondoljunk egy olyan baristára, aki nemcsak a kávékészítés mestere, hanem a közösségépítésben is aktívan részt vesz. Ő rendszeresen tart workshopokat, ahol megosztja tudását és szenvedélyét a fiatalabb generációval, ezzel ösztönözve őket, hogy merjenek álmodni és fejlődni a szakmájukban. Egy másik példa lehet egy pörkölő, aki a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt, és kizárólag etikus forrásból származó kávébabokat használ. Az ő története nemcsak a kávé iránti szeretetéről szól, hanem arról is, hogy hogyan lehet felelősségteljesen működni a globális piacon, miközben a helyi közösségeket is támogatja. Ezek a nők nemcsak szakmai tudásukkal inspirálnak, hanem azzal is, hogy elkötelezettek a fenntarthatóság és a közösségépítés iránt.

Természetesen, itt van egy egyedibb változat a szövegedről: Igen, van egy női szakember, aki mélyen inspirál engem: a párom, Ivka. Ő egy tehetséges művész és fotográfus, de a valódi szenvedélye a kávé. Annyira elkötelezett a mestersége iránt, hogy tavaly kétszer egymás után megnyerte a pozsonyi barista- és szenzorikai versenyt, így kétszeres bajnokká vált. Az a mód, ahogyan a kávé iránti érzékenységét és művészi vízióját ötvözi, lenyűgöző számomra. Az ő sikere arra is rávilágít, hogy a kávé világában a tehetség, az alázat és a szenvedély az, ami igazán számít, nem pedig az, hogy valaki nő vagy férfi.

Kedves Fiatalok! Ha éppen azon gondolkodtok, hogyan tudnátok a szenvedélyeteket hivatássá alakítani, itt az ideje, hogy merjetek álmodni! Akár a kávé, a festészet, a zene vagy bármilyen más terület vonz titeket, a legfontosabb, hogy ne féljetek az úttól, amely elvezet az álmaitokhoz. Első lépésként ismerjétek meg alaposan a választott területet. Kóstoljátok meg a lehetőségeket, tapasztaljatok, tanuljatok! Merítsetek inspirációt mások történeteiből, de ne felejtsétek el, hogy a saját utatok egyedi és megismételhetetlen. Ne féljetek a hibáktól sem! Ezek nemcsak tanulságosak, hanem a fejlődésetek szerves részét képezik. Minden egyes lépés, legyen az siker vagy kudarc, közelebb visz titeket ahhoz, hogy megtaláljátok a saját hangotokat. Fontos, hogy kitartóak legyetek. A szenvedély hivatássá formálása nem mindig könnyű, de a kitartás és a kemény munka meghozza gyümölcsét. Merjetek kérdezni, tanácsot kérni, és építsetek kapcsolatokat azokkal, akik már a választott területükön járnak. Végül, de nem utolsósorban, élvezzétek az utat! A szenvedélyeteknek örömöt kell hoznia az életetekbe, ezért ne feledjétek, hogy minden egyes lépés egy új élmény, egy új lehetőség. Bízom benne, hogy megtaláljátok azt az utat, ami igazán boldoggá tesz titeket! Sok sikert kívánok nektek!

A leglényegesebb, hogy olyan tevékenységgel foglalkozzanak, ami valóban lázba hozza őket, és energiával tölti fel a mindennapjaikat. Olyan dolgokkal, amelyekhez szívvel-lélekkel kapcsolódnak, nem csupán kéz ügyességgel. Fontos, hogy kitartóan küzdjenek a céljaikért, még akkor is, amikor az út nehézségekkel teli, és a siker nem érkezik azonnal. Én magam is 14 évnyi kávézás és tanulás után értem el az eredményeimet. Ha valaki csak a gyors profit reményével vág bele valamibe, az általában gyorsan feladja. A mesterség elsajátítása egy életen át tartó folyamat. Folyamatos fejlődésre van szükség, lépésről lépésre haladva. Az igazi szépség abban rejlik, hogy nem csupán a cél elérése számít, hanem az az út, amelyen közben magunkat is folyamatosan jobbá tesszük.

Related posts